Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

επικαλούμενοι το έθνος

// του Γιόζεφ Γκέμπελς, «Εθνικοσοσιαλισμός ή μπολσεβικισμός;» //

Αγαπητέ φίλε της αριστεράς,
Όχι για λόγους αβροφροσύνης, αλλά ευθέως και χωρίς επιφυλάξεις ομολογώ ότι σε συμπαθώ, εισ’ εντάξει άνθρωπος! (..) Έχεις αντιληφθεί καθαρά ποιο είναι το όλο ζήτημα. Συμφωνούμε πάνω στα αίτια. (..) Εθνικός ή διεθνικός δρόμος και στόχος; Αυτό είναι το ζήτημα. Και οι δυο μας αγωνιζόμαστε ειλικρινά και αποφασιστικά για ελευθερία και μόνο ελευθερία. Θέλουμε να πραγματοποιηθεί τελικά η ειρήνη και η ομόνοια – για τον κόσμο όλο εσύ, για τον γερμανικό λαό εγώ. Ότι αυτή η πραγματοποίηση δεν είναι δυνατή στο υπάρχον σύστημα είναι εντελώς ξεκάθαρο και προφανές για τους δυο μας. Το να μιλάμε για ηρεμία σήμερα σημαίνει να κάνουμε κατοικία μας το κοιμητήριο (..)
Ποτέ μια καταπιεζόμενη τάξη δεν απελευθερώθηκε συνεπεία διαμαρτυριών, αλλά πάντοτε συνεπεία της εθνικής βούλησης για μέλλον.
Ο Γάλλος αστός στα τέλη του 18ου αιώνα δεν περίμενε βέβαια την αλληλεγγύη των Γερμανών και των Άγγλων αστών. Αποτίναξε μόνος του τα δεσμά του, με τις δικές του δυνάμεις, όταν δεν μπορούσε πια να τα υποφέρει. Οι δυνάμεις του παλαιού καθεστώτος προσπάθησαν να λυγίσουν το πνεύμα του, αλλ’ αυτός υπερασπίστηκε τον εαυτό του και επέβαλε την ιδέα του, τον φιλελευθερισμό, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ίδιο και σήμερα. Ο Γερμανός εργάτης θ’ απελευθερωθεί μόνο εάν ο ίδιος απελευθερώσει τον εαυτό του, με δική του δύναμη, και θα το κάνει όταν δεν θα μπορεί πλέον να ανέχεται τις αλυσίδες της σκλαβιάς.
Εσύ παραληρείς από ενθουσιασμό για τη Διεθνή χωρίς να έχεις καταλάβει το βαθύτερο νόημά της. Όσο πιο διεφθαρμένο είναι ένα σύστημα τόσο πιο διεθνικές είναι οι διασυνδέσεις του. Ο μεγαλύτερος εχθρός, και για σένα και για μένα, η δημοκρατία, το χρήμα, έχει διεθνικό χαρακτήρα. Ο εχθρός προσπαθεί με τη Διεθνή να εξαπατήσει αυτούς που μάχονται για ελευθερία, ξέροντας πως μετά θα είναι ανίκητος για πάντα.
Ο δρόμος προς την ελευθερία περνάει μέσα από το έθνος. Όσο πιο ενωμένο είναι το έθνος, τόσο πιο ισχυρή και φλογερή η βούληση για ελευθερία. Έργο του εθνικοσοσιαλισμού είναι να θέσει σε κίνηση αυτή τη φλογερή βούληση ελευθερίας μέσα στο έθνος

Γιόζεφ Γκέμπελς, «Εθνικοσοσιαλισμός ή μπολσεβικισμός;» από το βιβλίο «Φωνές απ’ τη Βαϊμάρη», εκδ. Ύψιλον, μτφρ. Γ. Λυκιαρδόπουλος. Πρώτη δημοσίευση: NS BRIEFE, 25 Οκτωβρίου 1925

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου