Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

πώς είναι δυνατόν

// Γράμματα στον Λένιν, από το περιοδικό Πανοπτικόν, τεύχος 14 //

(Γράμμα του Π. Κροπότκιν προς τον Λένιν, 21 Δεκεμβρίου 1920, στο οποίο ασκεί κριτική σχετικά με την απόφαση της σοβιετικής κυβέρνησης να συλληφθούν ως όμηροι του κόμματος μέλη της ομάδας Σαβίνκοφ, λευκοφρουροί και αξιωματικοί του στρατού του Βράνγκελ)

(..) Πώς είναι δυνατόν οι απόστολοι μιας καινούριας ζωής και οι αρχιτέκτονες μια νέας κοινωνικής τάξης πραγμάτων να προσφεύγουν σε τέτοια μέσα άμυνας απέναντι στους εχθρούς τους;
Δε θα σημαίνει άραγε κάτι τέτοιο ότι εσείς θεωρείτε το κομμουνιστικό σας πείραμα ανεπιτυχές και ότι δεν σώζετε το τόσο προσφιλές σας σύστημα αλλά [σώζετε] απλά τους εαυτούς σας;
Δεν συνειδητοποιούν οι σύντροφοί σας ότι εσείς, οι κομμουνιστές (παρά τα λάθη που έχετε κάνει), εργάζεστε για το μέλλον; Και ότι, συνεπώς, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κηλιδώνετε το έργο σας με πράξεις που βρίσκονται τόσο κοντά στον πρωτόγονο τρόμο; [Θα πρέπει να ξέρετε ότι] ακριβώς αυτές οι πράξεις που έκαναν επαναστάτες κατά το παρελθόν έχουν καταστήσει τις προσπάθειες των νέων κομμουνιστών τόσο δύσκολες.
Πιστεύω ότι για τους καλύτερους από εσάς, το μέλλον του κομμουνισμού αξίζει περισσότερο από τις ίδιες τις ζωές σας. Και σκεπτόμενοι αυτό το μέλλον θα πρέπει να αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε αυτά τα μέτρα. Με όλες τις σοβαρές της ανεπάρκειες (και, όπως ξέρετε, τις βλέπω όλες καλά), η Οκτωβριανή Επανάσταση επέφερε τεράστια πρόοδο. Απέδειξε ότι η κοινωνική επανάσταση δεν είναι αδύνατη, όπως είχαν αρχίσει να πιστεύουν οι άνθρωποι στην δυτική Ευρώπη. Και, παρόλα τα ελαττώματά της, επέφερε πρόοδο προς την κατεύθυνση της ισότητας, η οποία δεν θα καταστραφεί από απόπειρες επιστροφής στο παρελθόν.
Γιατί, λοιπόν, ωθείτε την επανάσταση σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στην καταστροφή της, πρωτίστως εξαιτίας ελαττωμάτων που δεν είναι καθόλου εγγενή στον σοσιαλισμό ή τον κομμουνισμό, αλλά αποτελούν υπολείμματα του παλιού καθεστώτος και των παλιών αναταραχών μια απεριόριστης, παμφάγας εξουσίας;

Π. Kροπότκιν

// από το περιοδικό Πανοπτικόν, μτφρ: Κ. Δεσποινιάδης //

1 σχόλιο:

  1. The Key Features of Essay Editing and Proofreading Services at lab report writing help Include:
    Unlimited revisions on your edits until you are happy with your paper and feel ready for it to be turned in
    24/7 customer support to walk you through your essay editing process, giving you full control of any edits made to your paper.
    Two proofreaders are assigned to every proofreading and essay editing assignment to guarantee that there are absolutely no mistakes overlooked.
    Receive a essay back that is 100% free of grammatical, spelling, punctuation, and format errors
    Professional essay editing to guarantee that your essay has been proofread and edited by a professional writer at a masters or PhD level of writing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή