Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

μια αλλαγή πολιτισμού συντελείται μπροστά στα μάτια σας

// απόσπασμα από το βιβλίο «Γράμμα στα παιδιά μου και στα παιδιά του κόσμου που έρχεται» του Raoul Vaneigem //

Είχατε το προνόμιο να γεννηθείτε σε μια κρίσιμη εποχή της ιστορίας. Μια εποχή όπου όλα αλλάζουν, όπου τίποτα πλέον δεν θα είναι όπως πριν.
Η τύχη είναι εξαιρετική, η περίσταση επίφοβη. Γιατί όσο ευεργετική κι αν προαναγγέλεται, κάθε αλλαγή υπόκειται σε αβεβαιότητες, δισταγμούς, αδεξιότητες. Ο εύθραυστος χαρακτήρας της την εκθέτει σε συγχύσεις που μπορεί να αλλοιώσουν την αξία της.
Τους ώμους σας βαραίνει ακόμη το φορτίο ενός απάνθρωπου παρελθόντος. Απ’ αυτό το παρελθόν, δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος που θέλει να απαλλαγεί. Στον ανελέητο πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στο παλιό και το νέο, εσείς ξεπροβάλλετε καταμεσής του πεδίου της μάχης.
Ένας πολιτισμός καταρρέει, ένας άλλος γεννιέται. Στη δυστυχία της κληρονομιάς ενός ερειπωμένου πλανήτη προστίθεται μια ασύγκριτη ευτυχία: η παρακολούθηση της αργής ανάδυσης μιας κοινωνίας που όμοιά της δεν γνώρισε ποτέ η ιστορία – εκτός αν η ελπίδα, που τρέφουν χιλιάδες γενιές, να διαγάγουν μια μέρα μιαν ύπαρξη αντάξια ενός ανθρώπινου όντος, μιαν ύπαρξη που θα είναι επιτέλους απαλλαγμένη από την εξαθλίωση, τη βαρβαρότητα και το φόβο, είναι μια τρελή ελπίδα.
Απελπιζόμασταν περιμένοντας πάντοτε αυτό που συνήθως θεωρείτο χίμαιρα ή ουτοπία, και να που η πραγματικότητά της υλοποιείται στο εξής μπροστά στα μάτια μας.
Μια νέα κοινωνία αναφαίνεται σιγά σιγά μέσα απ’ την ομίχλη. Ακόμη δεν είναι παρά ένα πρόπλασμα όπου οι καλύτερες προθέσεις συμβαδίζουν με τις χειρότερες. Δεν είναι μόνο ότι βρίσκεστε μπροστά σε μια άμορφη μάζα από την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ζωντανό και αρμονικό γλυπτό. Αποτελείτε τμήμα της.

// «Γράμμα στα παιδιά μου και στα παιδιά του κόσμου που έρχεται», Raoul Vaneigem, εκδόσεις των ξένων, μτφρ: Εύη Παπακωνσταντίνου //


abstract from Raoul Vaneigem ’ s Lettre à mes enfants et aux enfants du monde à venir” . About the struggle between the old and the new world and the feeling of living in interesting times. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου