Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας

// απόσπασμα απ' το βιβλίο του Χάινριχ Μπελ "Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ"//

Ώσπου, τη στιγμή ακριβώς που ετοιμαζόταν να βγει, ξεφυτρώνει ο τύπος απ' την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ και χωρίς πολλά αρχίζει να τον (σ.σ. τον Μπλόρνα) ρωτάει για την Κατερίνα. Αν την έχει ικανή για έγκλημα; "Τί να σας πω;" Του απαντάει. "Σαν δικηγόρος που είμαι, ξέρω πως όλοι είμαστε ικανοί για έγκλημα. Αλλά ποιό έγκλημα; Η Κατερίνα; Αδιανόητο! Πώς σας ήρθε; Πού το ξέρετε;" (...) Αν αρνηθεί να μιλήσει για μια τέτοια περίπτωση που θα γίνει πρωτοσέλιδο θέμα, όλοι θα πιστέψουν πως ο χαρακτήρας της ήταν κακός, και το τότε ο Μπλόρνα, εκτός εαυτού είπε: "η Κατέρινα είναι πανέξυπνη και ψύχραιμη κοπέλα".
(..) Την Παρασκευή στις 9μιση το πρωί, μόλις κάθισε βαρύς να πιει τον καφέ του, η Τρούντε του έδωσε την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. Εκεί στην τελευταία σελίδα είδε εντελώς διαστρεβλωμένα τα όσα είπε στο συντάκτη της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ. Το "πανέξυπνη και ψύχραιμη" είχε γίνει "ψυχρή και υπολογίστρια" και η άποψή του για το έγκλημα γενικά παρουσιαζόταν εξεικευμένη: "Είναι απόλυτα ικανή για έγκλημα".
Ο πάστορας του Γκέμελσμπρόιχ μας είπε: "Και βέβαια το πιστεύω! Ο πατέρας ήταν κρυπτοκομμουνιστής και η μάνα της, που την είχα κάποτε παραδουλεύτρα από οίκτο, έκλεβε το κρασί της Θείας Ευχαριστίας και έκανε όργια με τους αγαπητικούς της μέσα στο ιεροφυλάκιο!
(..) Περισσότερα στοιχεία αύριο. Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ! Μη χάσετε την ιστορία της Κατερίνας Μπλουμ στην αυριανή σαββατιάτικη έκδοση.

Χάινριχ Μπελ, Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ, εκδ. Γράμματα, μτφρ: Χ. Γιαννόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου